Razgovori s Bogom – 4. Poglavlje (Neal Donald Walsch)

Uh! Inspiriraš me!


Pa, ako te Bog ne može inspirirati, tko dovraga može?


Da li si uvijek tako neozbiljan?


Nisam to zamislio kao neozbiljnost. Pročitaj ponovo.


Oh, vidim.


Da. Meñutim, bilo bi u redu da sam bio neozbiljan, zar ne?


Ne znam. Navikao sam da je moj Bog malo više ozbiljan.


Učini mi uslugu i nemoj me ograničavati. Usput, učini i sebi istu uslugu.
Dogodilo se da Ja imam dobar smisao za šalu. Rekao bih da ga morate imati kad pogledate što ste uradili sa životom, zar ne? Mislim, ponekad se tome moram smijati.
Ali, u redu je, jer vidiš, Ja znam da će na kraju sve ispasti dobro.

Što pod time podrazumijevaš?


Mislim da u ovoj igri ne možete izgubiti. Ne možete pogriješiti. To nije dio plana. Ne postoji način da ne stignete kuda ste krenuli. Ne postoji način da promašite svoje odredište. Ako je Bog vaš cilj, imate sreće, jer je Bog tako velik da ga ne možete promašiti.


To je, naravno, velika briga. Velika briga je da ćemo nekako zabrljati i da nećemo nikada uspjeti da Te vidimo, da sa Tobom budemo.


Misliš “dospjeti u raj”?


Da. Svi se plašimo odlaska u pakao.


Zato ste od početka sebe tamo postavili ne bi li izbjegli da tamo odete. Hmmm. Zanimljiva strategija.


Eto, opet si neozbiljan.


Ne mogu to spriječiti. Cjela ova stvar oko pakla izaziva ono najgore u meni!


Zaboga, pa Ti si pravi komičar.


Dugo ti je trebalo da to shvatiš. Da li si skoro pogledao na što svijet liči?


Što me navodi na slijedeće pitanje. Zašto ne popraviš svijet, umesto da dozvoljavaš da ide dovraga?


Zašto ga ti ne popraviš?


Nemam moć da to uradim.


Besmislica. Vi imate moć i sposobnost da upravo sada riješite problem gladi u svijetu, izliječiti bolesti ovog trenutka. Što bi bilo kada bih ti rekao da vaša vlastita medicinska profesija zadržava ljekovita sredstva, odbija odobriti alternativne lijekove i postupke, jer oni prijete ugrožavanju strukture liječničke profesije. Što ako ti kažem da vlade u svijetu ne žele zaustaviti gladovanje? Da li bi mi vjerovao?


Teško bih to mogao prihvatiti. Znam da je to popularno gledište, ali ne mogu vjerovati da je zapravo istinito. Nijedan doktor ne želi uskratiti izlječenje. Nijedan vladar ne želi vidjeti svoje ljude kako umiru.


Nijedan pojedinačan doktor, to je istina. Nijedan vladar posebno, to je točno. Ali, liječenje i voñenje politike su postali institucionalizirani, i institucije su te koje se protive tim nastojanjima, ponekad veoma dovitljivo, ponekad čak nehotično, ali neizbježno… jer je za te institucije to pitanje opstanka.
Jedan jednostavan i očigledan primjer je da doktori na Zapadu negiraju uspješnost liječenja doktora na Istoku, jer prihvaćanjem i priznjem da izvjesni alternativni načini mogu dovesti do izlječenja, značilo bi ugrziti samu granu od koje je cijela institucija sklopljena.
To nije zlonamjerno, ali je podmuklo. Profesija to ne radi zato što je zla. To radi zato što je uplašena.
Svaki napad je poziv za pomoć.


Pročitao sam to u Tečaju o čudima.


Ja sam to tamo stavio.


Ti imaš odgovor na sve.


Što me podsjeća da smo tek počeli razmatrati tvoja pitanja. Razgovarali smo
kako da postaviš svoj život na pravi put. Šta da učiniš da on “krene”. Ja sam raspravljao o procesu stvaranja.


I ja sam te stalno prekidao.


U redu je, ali vratimo se na tu raspravu, jer ne želimo izgubiti nit nečega što je
vrlo važno.
Život je stvaranje, a ne otkrivanje.
Vi ne živite svaki dan da biste otkrili što vam on ima pružiti, već da to stvorite. Vi stvarate svoju stvarnost svake minute, vjerojatno i neznajući. Evo zašto je to tako i kako se odvija.
1. Ja sam vas stvorio na sliku i priliku Boga.
2. Bog je stvaralac.

3. Vi ste tri bića u jednome. Možete nazvati ova tri aspekta bića kako god želite. Otac, Sin i Duh Sveti; um, tijelo i duša; nadsvijest, svijest i podsvijest.
4. Stvaranje je proces koji proizilazi iz ova tri dijela vašeg bića. Drugim riječima, vi stvarate na tri nivoa. Sredstva stvaranju su: misao, riječ i djelo.

5. Svako stvaranje počinje sa mišlju (“Proizilazi iz Oca”). Svako stvaranje se zatim pomiče ka riječi (“Traži i dobit ćeš, kaži i biće ti učinjeno”). Svako stvaranje se ostvaruje u djelu (“I Riječ tijelom postala i nastanila se meñu nama”).


6. Ono o čemu mislite, a o čemu nikad potom ne govorite, stvara se na jednom nivou. Ono o čemu mislite i o čemu govorite, stvara se na drugom nivou. Ono što mislite, govorite i radite, postaje pojavno u vašoj stvarnosti.

7. Misliti, govoriti i raditi nešto u što stvarno ne vjerujete je nemoguće. Zato proces stvaranja mora uključivati vjeru ili znanje. To je potpuna vjera. Ona je više od nade. Ona je spoznaja izvjesnosti (“Vjera te tvoja izliječila”). Zato, djelatna komponenta stvaranja uvek uključuje znanje. To je izvorna jasnoća, potpuna izvjesnost, totalno prihvaćanje nečega kao stvarnosti.

8. Takva postavka znanja je postavka silne i nevjerojatne zahvalnosti. To je zahvaljivanje unaprijed. I to je možda najveći ključ stvaralaštva: biti zahvalan unaprijed stvaranju. Takvo bezrezervno prihvaćanje ne samo da se oprašta, već se i potiče. To je siguran znak umijeća. Svi Učitelji znaju unaprijed da je djelo već učinjeno.

9. Slavite i uživajte u svemu što stvarate i što ste stvorili. Odbaciti bilo koji dio toga značilo bi odbaciti dio sebe. Što god da se predstavlja sada kao dio vaše kreacije, primite ga, usvojite ga, blagoslovite ga i budite zahvalni za njega.
Nemojte ga osuñivati, jer osuñivati ga značilo bi osuñivati sebe.

10. Ukoliko postoji neki vid stvaranja za koji uvidite da u njemu ne uživate, blagosiljajte ga i jednostavno ga promijenite. Ponovo birajte. Prizovite novu stvarnost.
Pomislite novu misao. Kažite novu riječ. Uradite novu stvar. Uradite to veličanstveno I ostatak svijeta će vas slijediti. Tražite to. Pozovite ih. Kažite: “Ja sam Život i Put, slijedite me”.

Na taj način se ispoljava Božja volja “na Zemlji, kao i na Nebu”.


Ako je sve tako jednostavno, ako su ovih deset koraka sve što nam je potrebno, zašto se ne odvija tako kod većine nas?


To se odvija na taj način za sve vas. Neki od vas koriste “sistem” svjesno, s punom sviješću, a neki od vas ga koriste nesvjesno, čak i ne znajući što rade.
Neki od vas koračaju potpuno budni, neki od vas koračaju u snu. Ali, svi vi stvarate svoju realnost – stvarate, ne otkrivate – koristeći moć koju sam vam Ja dao i proces koji sam upravo opisao.
Dakle, pitao si kada će tvoj život “krenuti” i dao sam ti odgovor.
O tebe ovisi da li će tvoj život “krenuti” i to tako što ćeš prvo vrlo jasno misliti
o tome. Razmišljaj što želiš biti, raditi i imati. Razmišljaj o tome često dok ti ne postane sasvim jasno. Zatim, kada ti je vrlo jasno, nemoj misliti ni o čemu drugom. Ne zamišljaj druge mogućnosti.
Odbaci sve negativne misli iz svog mentalnog sklopa, izgubi sav pesimizam.

Oslobodi se sumnji. Izbaci sve strahove. Istreniraj svoj um da se čvrsto drži prvobitne kreativne misli.
Kada su ti misli jasne i postojane, počni ih iskazivati kao istine. Govori ih glasno. Upotrijebi veliku izjavu koja priziva stvaralačku moć: Ja sam. Uputi iskaz “Ja sam” drugima.

“Ja sam” je najjača stvaralačka izjava univerzumu. Sve što misliš, što god kažeš, poslije riječi “Ja sam”, pokreće ta iskustva, primiče ih, dovodi ih tebi.
Ne postoji drugi način na koji univerzum zna djelovati. Ne postoji drugi put kojim zna krenuti. Univerzum odgovara na “Ja sam”, kao što bi odgovorio duh iz boce.

Ti kažeš “Oslobodi se sumnji, odbaci strahove, izgubi pesimizam”, kao da kažeš “kupi mi veknu kruha”. Ali te stvari je lakše reći nego uraditi. “Odbaci sve negativne misli iz svog mentalnog sklopa” se može pročitati i kao “popni se na Mont Everest – prije ručka”. To je prilično velika naredba.

Obuzdati svoje misli, imati kontrolu nad njima, nije tako teško kao što se čini. (Niti
je, u tom smislu, uspon na Mont Everest.) To je sve stvar discipline. To je pitanje namjere.
Prvi korak je naučiti nadzirati vlastite misli; da se misli o onome što se misli.
Kada uhvatiš sebe kako misliš negativne misli – misli koje negiraju tvoju najvišu ideju o nečemu – misli ponovo! Želim da to učiniš, doslovno. Ako misliš da si potišten, da si u neprilici i da se ništa dobro ne može dogoditi, misli ponovo. Ako misliš da je svijet loš, ispunjen negativnim dogañajima, misli ponovo. Ako misliš da ti život propada, i čini ti se da ga nikad nećeš moći ponovo skupiti, misli ponovo.

Možeš izvježbati sebe da to radiš. (Pogledaj kako si se dobro izvežbao da to ne radiš.)
Hvala ti. Nikad mi taj proces nije tako jasno bio prikazan. Želio bih da je to tako lako uraditi kao što je reći – ali ga sada jasno razumijem – bar tako mislim.

Pa, ako ti treba ponovni prikaz, imamo nekoliko života.

Svi dijelovi teksta su preuzeti iz knjige Razgovori s Bogom od autora Neala Donalda Walscha.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.