Katarza – Muka s puno nauke

Dok sam živa na ovom svijetu… obavljat ću svoju misiju koju sam ranije prilično zapostavljala, iako sam cijelo vrijeme znala da imam tu dužnost.

Zašto sam zapostavljala svoju misiju?

Zato što sam živjela u jednom velikom dimnom oblaku. Bježala sam od stvarnosti, od toga da sam drugačija, nisam se znala nositi s darom kojeg imam.

Znate kako se kaže s velikim darom/talentom (nazovite kako hoćete) – dolazi i velika odgovornost. Nisam bila odgovorna i zato mi je na put stavljena prava istinska katarza.

A sada sam na putu da taj dar još više ojačam i osvijestim.

Prilično nedavno… Bila sam na dnu. Dospjela sam u pakao, koji sam si sama stvorila.

I zato.. zapamti moje riječi… Moguće je skrenuti s pravog puta…

Nebo će vam dati bezbroj prilika i znakova da se vratite na pravi put. Nisam slušala, nisam uzela šanse koje sam imala, nisam htjela to postepeno napraviti, bila sam slaba.

I onda se dogodio veliki rez.

Moja misija je drugima osvijetliti put onda kada vide samo tamu. Moja misija je pomoći, upozoriti i naučiti druge kako se vratiti na pravi put. Ovdje sam zbog vas i pišem ovo zbog vas.

Znam kako je meni bilo…

Prije nego što počnem pisati o svojoj katarzi koju sam doživjela u svojoj 27 godini, upoznat ću vas sa samim pojmom o tome što to zapravo je…

Katarza = Očišćenje

Sinonimi katarze:

čišćenje, pročišćenje, pročišćavanje, oslobađanje, olakšanje, emocionalno oslobađanje, egzorcizam,. Abreakcija psihoanalize. rijetka depuracija, lustracija.

Što je duhovna katarza:

Duhovna katarza nosi dva značenja:

a)     pročišćavanje ili čišćenje emocija (kao što su sažaljenje i strah) prvenstveno kroz umjetnost.
b)    pročišćavanje ili pročišćenje koje donosi duhovnu obnovu ili oslobađanje od napetosti.

Suprotna riječ katarze:

 

Suzbijanje!

 

Banalan primjer katarze:

Katarza je emocionalno oslobađanje. Prema psihoanalitičkoj teoriji, ovo emocionalno oslobađanje povezano je s potrebom za oslobađanjem od nesvjesnih sukoba. Na primjer, doživljavanje stresa zbog situacije u vezi s poslom može uzrokovati osjećaj frustracije i napetosti.

Katarza definicija jednostavnim riječima:

Katarza je emocionalno pražnjenje kroz koje se može postići stanje moralne ili duhovne obnove, ili postići stanje oslobođenja od tjeskobe i stresa. Katarza je grčka riječ koja znači "čišćenje". U književnosti se koristi za čišćenje emocija likova.

 

Koja je najbolja definicija katarze:

katarza, pročišćavanje ili čišćenje emocija (osobito sažaljenja i straha) prvenstveno kroz umjetnost. ... Aristotel navodi da je svrha tragedije pobuditi "užas i sažaljenje" i time izvršiti katarzu tih emocija. Njegovo točno značenje bilo je predmet kritičke rasprave tijekom stoljeća.

katarza (grč. ϰάϑαρσıς), pojam koji znači pročišćenje, odn. oslobođenje. Pri tome je Hipokrat mislio na tjelesno očišćenje, tj. na istjerivanje iz tijela tvari koje uzrokuju bolest, a Platon na tjelesno i duševno, u smislu oslobađanja duše od tjelesnih sklonosti i strasti putem razvijena duhovnog života. Drugo, uže, specifično estetsko značenje toga pojma izložio je Aristotel. Kao prvi teoretičar tragedije on je držao da katarza treba izazvati strah i sažaljenje te tako »pročistiti« osjećaje gledatelja (O pjesničkom umijeću, VI). Uvriježilo se mišljenje da je Aristotelova definicija tragedije odgovor Platonovu viđenju pjesništva, koje navodno pobuđuje strasti umjesto da ih stišava. Aristotelovo shvaćanje katarze zapravo je tumačenje uvjerenja grčkih tragičara da se mudrost stječe učenjem kroz »patnju«. Katarza je kao termin doživjela mnoga tumačenja i različitu značenjsku upotrebu. U doba talijanske renesanse Antonio Minturno npr. naglašavao je uživanje i korist što ih u gledatelju izaziva tragedija, a Aristotelovo naučavanje revidirao je i Lodovico Castelvetro. U tragedijama francuskoga klasicizma i P. Corneille i J. Racine tumačili su katarzu u moralnome smislu, kao stanje koje će spriječiti gledatelja u ponavljanju kobnih postupaka tragičnih likova. G. E. Lessing vezao je katarzu s Aristotelovom etičkom kategorijom »mjere« (Hamburška dramaturgija, 1769). Prema F. Schilleru najsavršenija je ona tragedija u kojoj katarzu u gledatelja izaziva forma, a ne sadržaj. J. W. Goethe tumačio ju je kao ispaštanje i pomirenje sa sobom samih likova, a ne gledatelja. Od filozofskih je tumačenja katarze najpoznatije Schopenhauerovo (katarza kao univerzalna ljudska emocija suosjećanja). Katarzu su, među ostalima, tumačili i F. Nietzsche, I. A. Richards i N. Frye. Dugo interpretirana kao moralno ili mentalno pročišćenje, ona se danas ponovno razumijeva ponajprije u estetičkom okviru, kao u Aristotela.

Kao karakteristična metoda katarza se primjenjuje u psihoanalizi: potisnute neugodne emocije valja povezati s događajem koji ih je izazvao i tako ih, dovedene svijesti, verbalizirane ili pretvorene u djelatnost, odreagirati (→ odreagiranje), pa time prestaje njihovo djelovanje.”

Citiranje:
katarza. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 19. 11. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=30849&gt;.

Moje iskustvo katarze:

Moram vam biti iskrena, ali o ovoj riječi, a ni temi nikad nisam previše razmišljala niti obraćala pozornost na to. Tek kad sam ju doživjela sam se prisjetila te riječi uopće da postoji i krenula u njeno istraživanje. Stvarno sam ju doživjela… pravu pravcatu katarzu, tj pročišćenje. Tek kad sam shvatila lekcije koje sam trebala naučiti u ovom procesu, prestala je tragedija i pakao koji sam proživljavala. Ova promjena u meni je bila toliko duboka, jaka i intenzivna da sam jednostavno sigurna da sam upravo to doživjela. Da vam ne pričam točno u detalje svoju privatnost i same događaje tog užasno iscrpljujućeg, mučnog i patničkog iskustva, ispričat ću vam svoju definiciju katarze, tj. način na koju sam ju ja doživjela. Iz mog viđenja stvari kako se ovaj proces odvija … Bit ću metaforična… i dati vam usporedbu. Imate doslovno “Isusove” patnje dok ne dođete do određene pouke, zaključka kojeg trebate izvući iz cijele situacije. Na kraju ste toliko izmučeni i bespomoćni da nemate druge nego početi razmišljati o svojim pogreškama ili propuštenim lekcijama koje u prošlosti niste naučili, dođete do nekih spoznaja viših vrijednosti u sebi. Tek onda kad se oslobodite i spoznate koje su to vrijednosti koje su vam možda promaknule, na koje ste možda zaboravili, vi postanete prosvijetljeni i patnja prestaje.

Ono što je najvažnije u cijelom procesu je ono što će te pronaći u sebi.

Pronaći ćete odgovore zašto, bit će te pročišćeni, a tako ćete se i osjećati, garantiram vam.

Postat će te druga osoba.

 Neka vas vjera ne napušta… Ona je tu najbitnija. Jer ona će jedina biti s vama.

To je proces koji se prolazi sam. Koliko god imali divnu obitelj, prijatelje i partnera/partnericu koji su uz vas… Ovo sami prolazite i neka vas ne bude strah.

Proći će… I bit ćete bolja, zahvalnija i sretnija osoba.

Pretpostavljam da će trajati onoliko koliko će vam vremena biti potrebno da shvatite određene poruke s neba.

Vi možete sve pa i kročiti jednom nogom u pakao i vratiti se.

Naslovna i tekst fotografije: Unsplash

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.