Dnevnik iz karantene: Potres vs. Pandemija

22.03.2020.

Dan 4.

Broj zaraženih u svijetu: 337,982
Broj umrlih u svijetu: 14,455

Broj zaraženih u Hrvatskoj: 254
Broj umrlih u Hrvatskoj: 1

21:16 je na satu. Još sam uvijek u šoku od današnjeg buđenja. Naime u Zagrebu, gradu u kojem živim je u 6:24 bio potres po jačini 5,5 po Richteru i to je definitivno bilo najstrašnije razbuđivanje u mom životu.

Počela sam se buditi prije samog događaja i cijelog sam ga svjesno doživjela. Moj partner je spavao i morala sam ga buditi prilikom potresa. Jako se uplašio kad sam ga probudila, prvo vrijeme ostao šokiran, a onda samo rekao: Potres…

Cijeli krevet se njihao kao lud i ne znam točno koliko je sekundi potres trajao, ali u tom trenutku činila se kao vječnost. Kao u nekom filmu katastrofe, a sekunde te dijele do nje. Iz polu sna si i ne vjeruješ što se počelo dešavati i čekaš da ili prestane ili da te zatrpa.

Matej i ja smo Imali jako različite reakcije na taj potres. Meni je prvi instinkt bio uzeti mačke i izaći izvan zgrade, a on to nije htio. Nakon prvog udara svi susjedi su bili već vani, neki su ušli u svoj automobil, a neki su čak i stavili prtljagu u automobil. Ja sam sve to lijepo gledala s balkona jer je moj dečko ležao u gaćama i čitao službene vijesti jer zašto bi on išao van ako to na vijestima nisu rekli.

U tom cijelom scenariju skupljanja mačaka po stanu i natjeravanja partnera da odemo izvan zgrade bilo je još par potresa koji su me dodatno uplašili. Imam dvije mačke i kako mi je jedna prijenosna kutija u podrumu u svom tom nemiru, panici i strahu otišla sam po nju kako bi mogla spremiti i drugu mačku.

Nakon najjačeg potresa slijedile su serije malo slabijih. Sve je to dodatno poticalo paniku i strah u meni. Samo sam htjela van stana sa svojim partnerom i mačkama.

Na kraju sam uspjela izaći i nagovoriti partnera na to (iako bi nas već zatrpalo 6 potresa koliko nam je trebalo za taj izlazak), već kad su se svi vratili svojim kućama – oko 9 otprilike. U tom trenutku mi je stigla poruka od dugogodišnjeg prijatelja što je moj životni suputnik vidio i naljutio se bez razloga jer se radilo o obavijesti vezano za potres te izašao iz auta i ostavio me samu s mačkama. Tako da na ovaj dan nisam se samo nosila s pandemijom, potresom nego i s ljubomorom.

Oglasi

Ostala sam dvadeset minuta sama u autu s mačkama i na kraju se vratila doma. Tamo me je čekao moj partner koji je bio duboko povrijeđen zbog poruke koje uopće nisam ni imala namjeru skrivati jer sam odgovarala na nju pred njim.

“Da sam gledala film kako usred pandemije nastupi potres, dala bi mu ocjenu 3/10 na IMDb.” Nepoznati izvor

Svoj nalet energije i adrenalina koji je nastupio zbog potresa sam odlučila usmjeriti na fizički rad. Nisam uopće htjela razmišljati ni o čemu. Pospremila sam cijeli stan i zaspala umorna bez da sam osjetila još jedan potres koji je bio oko 3 ujutro. Dobra stvar je što živim u plosnatoj zgradi na prvom katu i nisam imala nikakva oštećenja kao ljudi koji su bili bliže epicentru.

Uopće se nisam dala nervirati niti radi potresa niti radi ljubomore, a bome ni zbog pandemije koja je najopasnija od navedenog. Gledala sam svoj život drugim očima. Bila sam sretna što se ništa nije dogodilo mojim bližnjima ni meni. Bila sam sretna što nisam jedna od onih koji će morati noćiti u studentskom domu u cijeloj ovoj frci oko pandemije.

Ne bi me čudilo da me sutra Godzilla probudi. XD

Gledala sam pozitivne stvari i što je najbolje što mogu učiniti za sebe u ovim trenucima kako bi izbjegla sve posljedice ovog pomalo traumatičnog događaja. Pošto sam u izolaciji kao i 75 % svijeta… Odlučila sam se za čišćenje i pospremanje stana. Čistila sam do iznemoglosti, otprilike 10 sati. Do tada je sva moja panika, paranoja, briga isparila i adrenalin postao umor. Zaspala sam kao beba rano, možda oko 22 sata tog istog dana.

Nakon potresa u Zagrebu mislim da je svima skočila nagla želja za mirom koji im nije odgovarao u dosadašnjoj “dosadnoj karanteni” .

U ovom potresu poginula je djevojčica Anamarija. Ovim putem također želim izraziti sućut njenim bližnjima. Žao mi je također svih ostalih unesrećenih, traumatiziranih i oštećenih.

Naslovna fotografija: Andrew Buchanan / Unsplash

Sve ostale fotografije u tekstu: Unsplash

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.